Årets Tunnbrödbak

Förra helgen tillbringade jag i min farmors gamla hus där vår stora vedeldade bakugn finns. Vi var 3 generationer Olsson+fru och ett par kompisar som samlats för att göra tunnbröd, mjukt tunnbröd och mjukt mellantjockt bröd. Först skulle degen sättas och sedan skulle ämnen göras och då gäller det att göra även dem så runda och fina.

Här visar Gunilla upp ett fint ämne som nu gäller att kavla ut till en tunn och rund kaka.

Här visar Camilla prov på hur man göra en riktigt rund och fin kaka, sen gäller det också att nagga kakan, få upp den på bakfjölen och över till bakspaden och det är inte alltid det lättaste..

Sen var det bara för Anders vår fyrmästare att se till att ugnen var tillräckligt varm och att värme var jämn. När sedan det färdiga tunnbrödet kommer ut så såg det härliga brödet ut så här. Nu får det svalna och borstas för att bli av med lite överflödigt mjöl innan vi såklart måste provsmaka till kaffet.

Här sitter hela gänget och njuter av vårt nygräddade bröd som smakade gudomligt gott!!

Här har vi nästa generation som övervakar att Farmor gör rätt när hon sätter den nya degen, det skall börjas i tid 🙂 .

Här är hela vår hög med hårt tunnbröd nu gäller det bara att hushålla med det fram till jul och för vissa vet jag att det kan blir svårt..

Så efter en hel dag i bakstugan i värmen både från ugnen och från det härliga människorna som var med hoppas att vi kan göra om det nästa år igen. En tradition som måste hållas vid liv i alla generationer.

Det var allt från mig idag ha nu en riktigt trevlig helg

Pyssel Karin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s